Sari la conținut

520d WIN


Felix
 Share

Recommended Posts

  • 3 months later...
  • 3 months later...
On 9/11/2017 at 7:42 PM, Felix said:

Voi dezvolta capitolul pompa auxiliara de pe electrovalve in ceea ce urmeaza:

- pentru ca ma deranja eroarea de pe clima si pentru ca tineam minte ca la fostul 2,8i cu navi, primul meu E39 in 2006, aveam aceasta pompa, am decis sa montez si pe 2,0d asa ceva.

- m-am documentat pe realoem si am observat ca pe 2,0d apar si electrovalvele cu pompa auxiliara;

- am cumparat piesa de pe olx;

- rezolvat cu schema electrica. Aici vine doar un fir pinul 1 din pompa duce la pinul 9 din mufa albastra a panoului de climatronic, pin care era inexistent in mufa (firesc dealtfel); Pinul 2 din mufa pompei vine la masa.

- am curatat electrovalvele;

- dupa 1 ora de mestereala totul functional.emoji4.png

Dupa traseul furtunurilor de apa, aceasta pompa are dublu rol:

- preia agentul de racire împins de pompa webasto, atunci cand acesta functioneaza si il impinge spre radiatorul de incalzire din habitaclu;

- preia agentul de racire din sistem si atunci cand webasto este nefunctional, deci se pare ca voi avea caldura mai repede in masina.

Stiu ca topicul este abandonat, dar vreau sa completez ceva in legatura cu pompa de de webasto, bazat pe ce am vazut azi pe masina mea, un 520d din 10-2002.

Intrucat ca mi s-au stricat deja 3 pompe de la webasto m-am gandit sa caut o pompa noua. Cea originala nu am gasit la un pret decent, si am optat pentru o pompa folosit pe masina din grupul VAG. Este tot Pierburg, tot electronica, diametru de furtun este la fel, dar forma difera. Am montat pompa sus langa servo frana, nu numai pentru ca forma este altfel dar si pentru ca acolo mi se pare mai ferit, si accesul este mai usor daca sa va mai strica in viitor. Pentru comanda am folosit cel de la webasto, iar din pompa acum neconectata electric de la webasto am scos rotorul ca nu impiedica inutil circulatia. Fizic e inca acolo, era mai usor asa fara modificari la furtune de antigel.

Partea interesanta este ca pompa porneste cand:

- dau drum la webasto din telecomanda

- setez clima pe o temperatura ce necesita caldura (!)

Intr-un fel este si logic, pompa este pus pe circuitul de antigel spre valvele de incalzire, adica tot antigel care circula prin caloriferele din habitaclu trece prin webasto si prin pompa. Daca aceasta nu s-ar invarti, nu numai circulatie ar fi ingreunat din cauza traseului lung, dar si din cauza rotorul care nu invarte.

Asadar, este posibil ca masiniile fara webasto au pompa de apa auxiliara, iar la masini cu webasto rolul acesteia este preluata de catre pompa de pe webasto care primeste comanda de la clima cumva.

 

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Ai lipit un conținut cu formatare.   Elimină formatare

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Creează nouă...